Vorige exposities

Anne von Drehle en Freddie Hooijmaaijer

SCHILDERIJEN EN SIERADEN

26 mei (opening om 16.00 uur) t/m 30 juni 2019

Openingstijden: ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

(of na afspraak)

ANNE VON DREHLE

In 2003 heeft Anne zich gevestigd in de Achterhoek en heeft in de omgeving van Steenderen haar eigen atelier ingericht. In dit atelier geeft zij schilder- en tekenles aan een breed publiek en vindt zij tevens inspiratie voor het maken van eigen schilderijen. Anne schildert vrouwen en het thema hierbij is de ‘ontmoeting’.  Vrouwen die elkaar ontmoeten en op weg zijn naar het theater, de stad of een evenement.  De stijl van haar schilderijen is abstract-realistisch  en de schilderijen worden gemaakt met het paletmes. Een aparte schildertechniek, waar door het gebruik van sprekende kleuren en de abstract-realistische styling een schilderij met uitzonderlijke dynamiek ontstaat.  Dit is de kunst van Anne en hiermee bereikt zij veel  mensen.

FREDDIE HOOIJMAAIJER

Ik ben al meer dan 25 jaar bezig met het maken van sieraden. Ik begon rond 1995 aan een edelsmidcursus in de Gruitpoort te Doetinchem en doe dat nog steeds. Verder werk ik regelmatig met andere collega’s samen. Plezier, creativiteit, exclusiviteit en perfectie zijn de uitgangspunten voor mijn werk. Inspiratie haal ik zowel uit het dagelijks leven, als uit de vorm of kleur van bijv. een steen. Als basismateriaal werk ik meestal met zilver, soms in combinatie met goud en/ of stenen. Sinds een paar jaar exposeer ik ook regelmatig. Krijg daar ook opdrachten uit, waardoor ik geïnspireerd word om op een andere manier te kijken en werken.

Op de laatste dag van de expositie van Els en Hanneke organiseren wij een opentuindag op 19 mei met muziek, tuinbezoek, expositie en verschillende workshops.

Els Lemkes en Hanneke Vleugel

TEXTIELWERKEN EN KLEINE OBJECTEN

14 april (opening om 16.00 uur) t/m 19 mei 2019

Openingstijden: ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

(of na afspraak)

ELS LEMKES

Els werkt met antiek, handgeweven boerenlinnen, dat vroeger bestemd was voor beddengoed. Door dit te plooien, te stikken, op te spannen en soms te kleuren en scheuren ontstaat een verrassend effect, wat meditatief uit kan werken voor wie het bekijkt.

HANNEKE VLEUGEL

Hanneke maakt kleine huisjes en dorpjes op stukken hout of steen, die ze vindt in de natuur, op straat of bij een sloop.Soms zijn er boompjes bij de huizen. Ook gevonden in de natuur.

Bert Taken en Piet Post

SCHILDERIJEN EN BEELDEN

3 maart (opening om 16.00 uur) t/m 7 april 2019

Openingstijden: ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

(of na afspraak)

Bert

Bert Taken is een kunstenaar/muzikant die diverse maanden per jaar over de hele wereld reist. Hij begon aan de afdeling Grafiek van de Academie der Beeldende Kunsten te Arnhem en maakte daarna vele illustraties, cartoons en grafische schilderijen. In zijn huidige werk (acryl op canvas) combineert hij zijn twee grote interesses, reizen en muziek, met zijn twee favoriete technieken: grafische kunst en penseeltekenen. Hij vertaalt zijn reiservaringen in eerste instantie in grote kleurvlakken in een beperkt kleurenpalet. Daarna ‘reist’ hij met zijn penseel en tekent wat hij zich herinnert en wat hij nog meer wil zien. Daarbij wil hij voortdurend in het schemergebied tussen abstractie en realisme blijven. Door de twee dimensies in het werk ontstaat er een schurende dialoog tussen de nieuw getekende realiteit en de grove gekleurde herinneringen. Door te schakelen tussen beide dimensies geeft elk schilderij steeds weer nieuwe details en herinneringen prijs terwijl andere weer verdwijnen.
Meer informatie: www.berttaken.nl

Blue-Note-New-York-It-hurts-like-the-blues-but-there-are-no-words-to-tell-acrylic-on-canvas-60×80-cm

Mopti-Mali-I-am-the-river-of-all-their-sorrows-because-their-well-has-now-gone-dry-acrylic-on-canvas-60×80-cm

Piet

Beeldhouwer Piet Post laat in deze expositie recent werk zien. Zijn beelden vallen op door een zekere luchtige en speelse ondertoon die tot stand komt door gebruik te maken van kleur, geluid of beweging.

Daarnaast is het belangrijk dat het beeld spannend is en mooi om te zien. Vandaar dat veel beelden van hout zijn gemaakt en de voorkeur van de beeldhouwer uitgaat naar ronde, vloeiende vormen.

Voor meer informatie zie www.pietpost.net

Dick Reeder en Simon Goverse

SCHILDERIJEN EN BEELDEN

20 januari (opening om 16.00 uur) t/m 24 februari
Openingstijden: ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

Dick

In zijn schilderijen, aquarellen en etsen combineert Dick Reeder beelden die hij tegenkomt in de natuur, in de stad, in tijdschriften, in musea, bij een enscenering op een toneel en beelden die zich hebben vastgezet in zijn geheugen. Zo ontstaan verstilde landschappen, soms met geabstraheerde mensfiguren.

Vanaf de jaren 90 is zijn werk regelmatig te zien op exposities. Eerst etsen, daarna aquarellen en toen olieverfschilderijen. Zijn belangrijkste motivatie om te exposeren is dat hij het leuk vindt zijn werk in een grote ruimte te zien hangen en te mogen ervaren dat anderen zijn werk waarderen.

Simon

Simon C. Goverse (Yerseke 1942) is opgegroeid in Vlissingen en Den Helder. Na zijn doctoraat  in de kernfysica aan de VU is hij leraar geworden in Assen. Van jongs af aan heeft hij getekend. Na zijn pensionering wordt er ’s zomers gebeeldhouwd en ’s winters geschilderd.

In deze expositie staan de beelden centraal. Als je een beeld wilt maken kan je de steen, door een ontwerp, jouw wil opleggen. Maar je kan ook kijken wat de steen je zegt. Beide methoden worden gebruikt. Hij werkt in zachte steen zoals speksteen, serpentijn en albast. Inspiratiebronnen zijn vogels, emoties, reizen en klassieke verhalen.

Moniek Klappers

schilderijen, tekeningen, keramiek

4 november (opening om 16.00 uur) t/m 9 december

Openingstijden: ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

Moniek Klappers  is een Gelders beeldend kunstenaar die schilderijen, tekeningen en keramisch werk creëert.  Ze is geboren en opgegroeid in Duiven in een groot artistiek ondernemersgezin. Samen met vader, broers en zussen werd er aan de eettafel vaak en veel getekend. Dit staat aan de basis van haar liefde voor de beeldende kunst in het algemeen, maar in het bijzonder de teken- en schilderkunst.

In haar middelbareschooltijd besteedde ze de vrije uren om zichzelf in het tekenen en schilderen te ontwikkelen. Ze heeft een geheel eigen beeldtaal ontwikkeld waarin je de invloed van het magisch of fantastisch realisme zou kunnen herkennen.

Lieke van der Made

multimedia

en

Gilad Grinberg

lichtkunst

23 september (opening om 16.00 uur) t/m 28 oktober

Openingstijden: ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

Lieke van der Made heeft de Kunstacademie doorlopen met een universitair vervolg. Ze heeft zich verdiept in de kunstvoorwerpen uit het Midden Oosten en wat roof en vernietiging daarvan betekent voor de wereld. Met dit uitgangspunt maakt Lieke installaties, vaak aangevuld met video’s. Zware onderwerpen met een grijns om de hoek. Ook maakt zij borduurwerken met Palestijnse motieven.

Gilad Grinberg heeft op de kunstacademie in Israël zijn vak geleerd. Hij is doorlopend bezig met video-installaties en muziek. Ook ontwerpen van augmented reality apps, lichtkunst, websites en installaties horen bij zijn vakgebied. Gilad is een ideeënkanon met een onuitputtelijke voorraad munitie.

Ria Wiendels
bronzen

en

Janneke Roelofs
fotografie

12 augustus (opening om 16.00 uur) t/m 16 september 2018

Openingstijden: vanaf 19 augustus ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

Ria Wiendels: Bij een expositie in Galerie 21 kwam ik in contact met Egbert Hermsen, een bronsgieter uit Silvolde en was onder de indruk van zijn prachtige bronzen beelden. Door hem raakte ik gefascineerd in het werken met brons. Het leek mij een geweldig avontuur. Hij bracht mij in contact met Loek Hambeuker en onder zijn begeleiding ben ik begonnen met het maken van bronzen beelden.

Bij het werken met brons (verloren was methode) kun je eindeloos schaven aan het model. Wanneer het eindelijk gegoten wordt is het resultaat altijd verrassend. Temperatuur van het vloeibare brons en het plaatsing van gietkanalen beïnvloeden het resultaat. Wanneer het beeld uiteindelijk uit de mal wordt gehaald begint het afwerken en niet te vergeten het patineren wat een kunst op zich is. Dit maakt dat ieder beeld weer uniek is.

Janneke Roelofs: Binnen de fotografie beoefent zij schillende disciplines, zoals
portret- en architectuurfotografie. Echter bij deze expositie is haar vrij werk te zien,
een combinatie van stillevens, verstilling en landschap.
“Van huis uit ben ik violist. Maar nog eerder als de viool heb ik de camera
opgepakt. Mijn broer fotografeerde al met een oude eenvoudige camera. Die heb ik
van hem overgenomen en door de simpelheid van het ding leerde ik de essentie
van de fotografie kennen en spelenderwijs kreeg ik de wisselwerking tussen
diafragma’s en sluitertijden onder de knie. Samen met mijn vader leerde ik ook het
zelf afdrukken in onze eigen gebouwde donkere kamer op zolder”.
Vanaf 1990 is ze werkzaam als violiste bij Het Gelders Orkest te Arnhem, maar is
daarnaast ook al geruime tijd als professioneel fotograaf actief.
Janneke Roelofs: “Het is erg leuk om van een idee tot een daadwerkleijk beeld te
komen. Vaak resulteert het in een lange inspannende zoektocht naar materialen,
kleuren en belichting. Ik probeer daarbij vooral de structuur van de objecten goed in
beeld te krijgen, zodat het haast tastbaar wordt. Daarvoor is de kwaliteit van de
camera-uitrusting, maar ook van de afdrukken cruciaal. Ik laat alles handmatig
afdrukken bij een vaklab, waarbij uitgebereid wordt gezocht naar de perfercte
papiersoort voor die ene foto. Een passende lijst moet het geheel completeren. Of
juist helemaal geen lijst, net waar de foto het best mee is gediend. Uiteindelijk is het
een heel proces. Ik ben daarbij niet alleen op zoek naar een mooi plaatje, maar wil
ook iets surrealistisch toevoegen aan een ogenschijnlijk simpel beeld, even een
kleine hapering in het snappen wat je ziet. En dit alles bij voorkeur technisch
perfect uitgevoerd en afgewerkt.”

Wim Tomesen
schilderijen

en

Kees Weimer
sculpturen

1 juli  (opening om 16.00 uur) t/m 5 augustus 2018

Openingstijden: vanaf 8 juli ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

Van 1950 tot 1955 heeft Wim Tomesen op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten(KABK) in Den Haag gestudeerd. Vanaf 1955 heeft hij les gegeven. Eerst in Leiden, daarna in Groenlo aan het Marianum en als laatste 25 jaar aan het Ludgercollege. Hij haalt zijn inspiratie uit de dagelijkse omgeving en tot voor kort vooral op de vele kunst- en kunsthistorische reizen die hij door heel Europa heeft ondernomen. Veel buiten tekenen, veel schetsen, veel kleine aquarellen zijn hier gemaakt.

Nog altijd is hij elke dag in zijn atelier bezig, inmiddels dik 90 jaar. Elke dag aan het tekenen of schilderen. Verder is hij veel aan het experimenteren met nieuwe en verschillende technieken waardoor hij telkens opnieuw uitgedaagd wordt.

Kees Weimer werd in 1963 geboren in Barneveld en kwam op jonge leeftijd bij een metaalbewerkingsbedrijf werken en daar is zijn passie voor metalen sculpturen tot uiting gekomen. Tot nu toe heeft hij al diverse sculpturen gemaakt van cortenstaal, roestvaststaal, brons en koper. Een van zijn bekendste werken is de levensgrote STIER; deze is geheel gemaakt van cortenstaal. Dit heeft nu de mooie bruine roestkleur en staat bij de opdrachtgever (kunstverzamelaar) te pronken in Spanje (Alicante).
Verder heeft hij ook in opdracht diverse grafherinneringsmonumenten gemaakt. Eén van zijn laatste werken is de Zwaan; deze is gemaakt van roestvaststaal en geheel gepolijst. Met zijn 1.80 meter hoogte en een spanwijdte van 2.30 meter is het een opvallende drijvend kunstwerk. En met een agentschap in Zwitserland word hij ook steeds meer een internationale bekendheid.

——————————————————————————————————————————————

Freeke en Wim Nijman

en

Loet van Veen

GLAS-IN-LOOD EN BEELDEN

27 mei (opening om 16.00 uur) t/m 24 juni

Openingstijden: ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

Freeke en Wim Nijman uit Kilder maken beide glas-in-lood en glasobjecten maar geven daar ieder een eigen invulling aan.
Freeke maakt raamdecoraties waarbij ze vaak gebruik maakt van agaatsteen, bergkristal of onyx, ook het mondgeblazen Streaky glas wat een bijzondere uitstraling geeft. De vazen, schalen en wandobjecten worden gemaakt volgens de techniek van het fusen.

Wim maakt en ontwerpt glas-in-lood voor toepassing in woningen, tevens verzorgt hij reparaties en maakt hij objecten van blank glas.

Loet van Veen: Ruim 25 jaar geleden heb ik bij beeldend kunstenares Elly Stolwijk (Rietveld  academie) 2 jaar les genomen in de beeldhouwkunst. Daarna volgde 3 jaar modeltekenen aan de Volksuniversiteit.

Het modeltekenen dat ik nog steeds als ondersteuning voor de juiste verhoudingen bij het ontwerp van mijn beelden gebruik. Het ontwerp maak ik van was of klei, daarna wordt er een mal van gemaakt en volgt het procedé van het bronsgieten. Al met al een arbeidsintensief gebeuren. Wat mij zo aantrekt in het brons is de uitstraling van het materiaal, de sterkte, de onvergankelijkheid en de kleur. Het aanraken van een bronzen beeld of sculptuur geeft mij een speciaal gevoel. Het werken naar levend model is haast uitsluitend met het naakte vrouwelijke lichaam als thema, evenals de uitstraling, de sfeer en de bezinning die ervan uitgaat.

Mieke Kaaijk

en

Herma Heezen

SCHILDERIJEN EN BEELDEN

25 februari 2018 (opening om 16.00 uur) t/m 2 april (2e paasdag)

Openingstijden: ’s zondags van 12.00 tot 17.00 uur
zondag 1e paasdag gesloten – maandag 2e paasdag geopend

De expositie is nog te zien op zondag 8, 15 en 22 april.

——————————————————————————————————————————————

Mieke Kaaijk

Sinds 1985 is Mieke Kaaijk bezig met keramiek. Na jaren van potten en vazen draaien op een draaischijf, is zij zich gaan toeleggen op het handvormen van keramiek. Haar werk is zowel figuratief als abstract. De afwerking van het werk is divers; zowel ruw, glad als hoog gepolijst. De objecten worden voorzien van glazuur, angobe, ingewassen met oxides of overgoten met sulfaten. Kaaijk maakt gebruik van verschillende stooktechnieken waaronder raku stoken, pitfire en kapselbrand. Tijdens deze expositie exposeert zij met nieuw raku werk. Mieke Kaaijk woont in Doetinchem en is lid van kunstenaarsnetwerk Het Web.

Herma Heezen

Herma begon ruim 25 jaar geleden met schilderen. Ze maakte vooral figuratieve werken, met als onderwerpen landschappen, bloemen en vogels.

De laatste jaren zijn haar schilderijen steeds abstracter geworden: de kleuren spelen een prominentere rol en ze maakt vaak gebruik van collagetechnieken.

Herma verkent volop de verschillende mogelijkheden van het materiaal, met als streven een interessante balans tussen abstractie en natuurlijke vormen.

Herma komt uit Doetinchem en is lid van kunstenaarsnetwerk het Web.
Een aantal van haar werken is te zien op www.hermaheezen.nl

Trudy Dijkstra

en

Ineke van Loenen

SCHILDERIJEN EN BEELDEN

14 januari (opening om 16.00 uur) t/m 18 februari

Openingstijden: ’s zondags van 12.00 tot 17.00 uur

Trudy:

In de schilderijen van Trudy Dijkstra zijn dieren nooit ver weg en staat de weergave ervan centraal. Schilderen loopt als een rode draad door haar leven heen. Begonnen met acrylverf maar in 2010 is olieverf ontdekt en sindsdien niet meer losgelaten. Met eindeloos geduld en grote precisie ontstaan afbeeldingen die het realisme heel dicht benaderen. Als fijnschilder ervaart zij dat techniek en stijl steeds aan ontwikkeling en verandering onderhevig zijn. Uitproberen en onderzoeken houdt scherp, en daagt haar uit om steeds voorbij een nieuwe grens te gaan. Met verf en penseel “spreekt” zij daarom haar eigen taal. Voor Trudy de taal van het hart waarbij het schilderij de spiegel vormt.

Ineke:

Vormgeving en kleur lopen als een rode draad door mijn leven. Gedurende acht jaar tekende ik mandala’s in mijn atelier in Drenthe; vrij werk en in opdracht.

Begin 2000 begon ik met houtbewerking; gevolgd door beeldhouwen in steen in het open atelier van de amateur kunstenaars in Emmen (A.K.E.).

Ik werk zonder vooropgezet plan, vanuit passie en intuïtie in samenwerking met de steen.  Zo is er alle ruimte voor verrassingen en aanpassingen en blijft het op deze manier een groot avontuur!

De natuurlijke schoonheid van hout probeer ik zo veel mogelijk in tact te houden; juist grillige vormen spreken mij daarin het meest aan. Ik volg en accentueer wat er al is. Verder hou ik van verfijnde afwerking en mooie vormgeving. Mijn beelden worden van een passende sokkel voorzien door Herma Schellingerhoudt; bij haar heb ik gedurende 2 winters gebeeldhouwd en veel kennis opgedaan over strakke lijnen en techniek.

Sinds begin 2016 werk ik in mijn atelier op de Marsweg in Zutphen: een bedrijven-verzamelgebouw. Ik werk vooral solistisch, maar ik sta ook open voor inspirerende uitwisseling met andere kunstenaars.

Ik geniet ervan om kleur en schoonheid op aarde zichtbaar te maken.

Wil je meer van mijn werk zien kijk dan op www.dekleurenbrug.nl

——————————————————————————————————————————————

Garcia Sudmeijer-Evers

en

Zora Kolcakovska

SCHILDERIJEN EN BEELDEN

 

29 oktober (opening om 16.00 uur) t/m 3 december

Openingstijden: ’s zondags van 12.00 tot 17.00 uur

Garcia:

De passie van het schilderen, dat plezier wil ik graag met anderen delen.

Mijn werk is abstract en figuratief. In mijn abstracte schilderijen kan de toeschouwer gezichten, landschappen en dieren ontdekken die onbewust in het werk zijn ontstaan. Zelf vind ik dit ook heel verrassend. In mijn figuratief werk kun je vaak landschappen, zeegezichten etc. verwachten. Deze landschappen zijn vaak geïnspireerd door de ruige kusten van Cornwall, de warme heldere kleuren van Zuid Europa en de mystieke cultuur van de Kelten.

In mijn schilderijen maak ik vooral gebruik van acrylverf maar ook andere media, zoals o.a. inkt, potlood en houtskool. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe technieken en verf met kwasten en penselen, maar vooral met het paletmes. Ik ben de laatste tijd ook aan het experimenteren met het maken van was-schilderijen.

Zora:

Het werk dat hier wordt getoond, is ontstaan vanuit mijn passie voor reizen en uit mijn werk binnen de zorg. Boeiende landschappen, verschillende culturen. Maar centraal: de mens zoals deze gevormd is door die landschappen en culturen. Het werk is gemaakt in een directe methode; met klei, die je met je handen vormt, zoals het uit je hart stroomt.

—————————————————————

Suzanne van Duffelen

SCHILDERIJEN EN MUZIEKINSTRUMENTEN

Van klank naar kleur

18 juni (opening om 16.00 uur) t/m 13 augustus

Openingstijden: ’s zondags van 13.00 tot 17.00 uur

Mijn naam is Suzanne Van Duffelen (1950), geboren te Leerdam en sinds 1972 woonachtig in de mooie Gelderse Achterhoek.

Voorheen maakte ik midwinterhoorns, bouwde ik violen en kleine concertharpen. Noodgedwongen ontdekte ik op mijn zoektocht naar andere creatieve mogelijkheden, dat schilderen mijn passie heeft. Zodra het penseel het doek raakt neemt mijn dagelijks bestaan even een time-out, zijn harmonie, licht en kleur de hoofdrolspelers.

Ik schilder graag portretten en stillevens op ambachtelijke wijze. Soms laat ik me verleiden tot het maken van een bloemen- of dierenschilderij. Ik schilder in verschillende stijlen.

Met veel plezier exposeerde ik o.a. in Doetinchem, Ruurlo, Laren, ’s Heerenberg, Zelhem, Silvolde, Hengelo, Gouda, Winterswijk, Aalten, Dinxperlo, Leerdam en Emmerich am Rhein.

——————————————————————————————-

Expositie ArtPuur te zien bij Orso d’Oro

Vanaf 23 april tot en met 28 mei, is de collectie kunstwerken van ArtPuur te bezichtigen bij Orso d’Oro in Wehl.

ArtPuur – kleurrijk en persoonlijk –  is een collectief van drie ateliers uit de regio Achterhoek en de Liemers van Zozijn, waar mensen met een beperking  prachtige kunst maken. Bij ArtPuur krijgen de kunstenaars de mogelijkheid zich te ontwikkelen en is er ruimte om uiting te geven aan hun bijzondere kijk op de wereld.

Ontstaan van ArtPuur

Een aantal jaren geleden hebben de verschillende ateliers gekozen om samen te werken. En zo ontstond het collectief ArtPuur. Vanuit de regio De Achterhoek / De Liemers zijn er verschillende werken van verschillende aangesloten ateliers aangekocht. Wanneer er niet geëxposeerd wordt, zijn de kunstwerken te bewonderen op het regiokantoor van Zozijn in Doetinchem.

Doel

De ateliers wilden een volgende stap maken. Er moest meer bekendheid komen voor de outsider art. Door te gaan exposeren komt het publiek in contact met deze bijzondere en prachtige vorm van kunst. In de eerste plaats wil ArtPuur meer aandacht geven aan de kunstenaars en hun eigen kijk op het leven.

De kunstenaar

Het verhaal van de maker is veelal een bijzondere wijze van beleven en uitvoeren. Mensen werken vanuit hun eigen belevingswereld, ervaringen en herinneringen. Soms wordt er n.a.v. een schilderij of kunstenaar gewerkt zoals van van Gogh, Mondriaan of Picasso.

Kunstwerken

Naast de verschillende schilderwerken zijn er ook houten wandfiguren welke n.a.v. eenvoudige tekeningen worden uitgezaagd en worden bewerkt met verf en stippelwerk. Dit kan soms een rustgevend activiteit zijn. Soms is dit werk door 1 persoon gemaakt en soms is het een collectief werk waar verschillende mensen een bijdrage aan hebben geleverd. Ieder met zijn/haar vaardigheden en mogelijkheden.

Expositie

Vanaf 23 april tot en met 28 mei 2017 is een groot deel van de collectie, elke zondag van 12.00 – 17.00 uur, te zien bij Orso d’Oro, Grotestraat 15 in Wehl.

——————————————————————————————-

Sandy van Dillen

De opening van deze expositie is

op zondag 12 maart 2017 om 16.00 uur.

Daarna is de expositie tot en met 2 april elke

zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Sandy van Dillen, geboren Kilderse, thans woonachtig in Wehl. Al op school heeft haar tekenleraar haar talent gezien, maar ze heeft er niets mee gedaan, tot ze in 2005 haar hart is gaan volgen en is gaan schilderen.

Ze bouwt schilderijen op uit kleine stukjes papier. Verf gebruikt ze niet of nauwelijks. In de laatste werken verwerkt zij ook stof en draadjes. Als ze iets bij het afval ziet liggen, ziet ze direct een beeld en kan dan van ‘niets’ ‘iets’ maken.

Het recyclen van veel verschillende materialen in haar schilderijen geeft een bijzonder ruimtelijk effect.

Sandy wil met haar werken mensen prikkelen en meevoeren in haar fantasie wereld.

www.sandyvandillen.nl

———————————————————–

WAANZINNIG

16 oktober t/m 13 november 2016

’s zondags van 12.00 tot 17.00 uur

opening zondag 9 oktober om 16.00 uur

Zolang de mens leeft, tekent en schildert hij. Het is een verlengde van ons zíjn. Observaties, dromen en fantasieën… de prehistorische mens droomde wellicht van dat levensgrote hert, al was het maar als maaltijd… Prachtige tekeningen op rotswanden verhalen daarvan. Tekenen doet elk klein kind. Helaas stopt het te vaak aan het begin van de puberteit. Gelukkig ontdekken veel mensen later weer hoe leuk het is en hoeveel voldoening het geeft om met beeldtaal bezig te zijn. In Atelier De Waan in Beek-Montferland komen zulke mensen regelmatig bij elkaar.

Atelier De Waan functioneert als een collectief (met een coach). Onderling is er motivatie, inspiratie, steun, opbouwende kritiek. Daarom werkt het prima als een zeer ervaren schilder naast een beginneling staat; de onderlinge interactie en de gezelligheid vormen de motor van het plezier in het bezig zijn met creativiteit en kunst.

Werk van zestien ‘Waners’ is nu te zien hier in Galerie Orso d’Oro in Wehl. De beelden zijn even verschillend als de mensen die ze maakten, want schilderen is een verlengde van jezelf: je persoonlijkheid, levensbagage, smaak, kleur- en vormvoorkeur, motoriek, interpretatie, fantasie. En in welke grote verscheidenheid zich dit kan uiten, toont deze tentoonstelling. Van eigenzinnig individualistisch realisme, via portretkunst en abstract tot delicate tekeningen in een verfijnde stippel-inkttechniek. Zestien Waners wensen u veel genoegen met de expositie.

 Heleen Cramer

Atelierdewaan.nl

(w)ei;and.gerdien groosblauw abstact albert polGeertjesnoekbaars gerard galesloot

Ad van Beersum (Zevenaar)

Albert (Ale) Pol (Gendringen)

Anita Weinans (Wehl)

Casper de Vries (Zevenaar)

Cobi Teunissen (Wehl)

Francis Hermans (Beek)

Gerard Galesloot (Doetinchem)

Gerdien van Groos (Doetinchem)

Joyce van Raad (Loerbeek)

Marion van Marwijk (Didam)

Nardy Kleinpenning (Zeddam)

Ria Gaudelius (Tolkamer)

Riek van Gool (Zeddam)

Rieke Hoekstra (Doetinchem)

Rinus van Zimmeren (Elten)

Sandra ten Vaarwerk (Beek) 

————————————————————————————————————–

21 augustus t/m 18 september 2016

terracottabeelden van Waldemar Ysebaert / schilderijen van Hans Hayen 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waldemar Ysebaert  (Terneuzen, 1956) uit Doetinchem maakt realistische terracottabeelden naar voorbeelden van het werk van klassieke beeldhouwers.

Geïnspireerd door de Franse monuments aux morts begon hij zeven jaar geleden met het boetseren van stoere beelden met soldaten. Gaandeweg is de strijd gebleven, maar dan zonder uniform en in andere gedaanten.

Ook heeft de vrouw haar intrede in zijn werk gedaan, eerst uitsluitend in een lijdende en treurende rol en de laatste tijd in een meer tedere pose.

Vrijwel al zijn beelden hebben een donker en zwaar brons-achtig patin, al is zijn meer recente werk steeds vaker lichter van tint.

facebook.com/waldemarysebaert
wpysebaert@gmail.com

 

schilderijen van Hans Hayen

Root

Hans Hayen alias JonatHanS is een jonge Belgische schilder. Sinds 2012 woont hij in Zelhem, Nederland.

De schilderijen van de laatste jaren staan dichter bij de schilder zelf dan zijn voorafgaande werk. Zonder een vooropgezet plan groeit ieder schilderij uit tot een kunstwerk waarin abstracte werelden en ongekende dimensies tot leven komen. Het is een eigen kenmerkende stijl die bestaat uit abstracte achtergronden gecombineerd met realistische elementen. De realistische elementen trekken de kijker als het ware in het schilderij om zo een abstracte droomwereld binnen te stappen die voor de aandachtige kijker tot leven komt.

Tijdens de expositie zijn enkele van de zeven schilderijen te zien, die zijn opgebouwd uit verschillende tonen van één kleur. Het idee hierachter is, om in de zeven kleuren van de regenboog of van de chakra’s te werken. Ook heeft ieder schilderij in deze reeks een bloem als thema. Verder ontstaat alles vanuit het niets of beter gezegd vanuit de inspiratie of het gevoel van de kunstenaar op het moment zelf.

Ook het gebruik van cirkels, bollen of bellen vormt een kenmerk van zijn werk. Deze volmaakte vorm symboliseert de verbinding tussen verschillende werelden of dimensies. Dat kan gaan over de verbinding tussen hemel en aarde, de sterrenstelsels, het heelal, de kosmos, maar ook de verbinding tussen leven en dood.

www.jonathans.jimdo.nl

————————————————————————————————————–

schilderijen van Dirk Bouman

dirk5

Ik ben in mei 1948 in Amsterdam geboren. Eind jaren zestig tijdens mijn middelbare schooltijd en de studie werktuigbouwkunde aan de HTS-Amsterdam bezocht ik vele tentoonstellingen en begon ik zelf met verf en penselen te experimenteren. Dat bracht mij tot het besluit een avondopleiding aan de Gerrit Rietveldacademie te gaan volgen.

Van 1972 tot 1978 studeerde ik aan de afdeling Vrije Grafiek en Schilderkunst en belandde tenslotte in de toelatingscommissie van de Gerrit Rietveldacademie.

In 1993 vestigde ik mij in Baarn en werd ik lid van de schilder- en tekenclub van de culturele vereniging Artishock te Soest. In Baarn volgden tentoonstellingen o.a. in de Wintertuin en in Soest de jaarlijkse tentoonstelling bij Artishock.

Ik ben mij gaandeweg steeds meer gaan toeleggen op het schilderen van landschappen, dorps- en stadsgezichten, die zoveel mogelijk op locatie worden vervaardigd. Mijn vele reizen naar Frankrijk en Italië waren mijn inspiratiebron. Ik experimenteer graag met verschillende stijlen maar kleur speelt een belangrijke rol in mijn werk. Mijn gevoelens bepalen de kleur en vormgeving van het beeld. Je vindt de innerlijke beleving van mij als maker terug in de schilderijen.

dirkbouman@hetnet.nl

sculpturen van Jacqueline Dessing

jac4

Ik ben in 1948 in Amsterdam geboren. Ik heb lang in het Montessori-onderwijs gezeten en daarnaast gebeeldhouwd. Na mijn pensionering kreeg ik meer tijd voor beeldhouwen. Ik werk met speksteen en albast. Door te hakken of te raspen komt de vorm uit de steen. Soms geeft de steen de vorm al min of meer aan maar meestal zitten er
verrassingen in. Na het polijsten van de steen komt zijn ware kleur naar voren.
En dit is altijd weer een openbaring! 

Jacqueline exposeerde al eerder in Orso d’Oro in augustus/september 2014 samen met haar echtgenoot Henk Zomer, die in januari 2015 is overleden. 

jacdessing@hotmail.com

 10 juli t/m 31 juli 2016

————————————————————————————————————-keramiek, schilderijen en beelden van

Rob Muylaert 

IMG_1668

Rudolf-Jan Baanders

©-Keith-Richards-50-x-40-cm-1

Marijke Corporaal

IMG_5451

29 mei t/m 26 juni 2016

————————————————————————————————————–

Wehls Collectief van 10 april – 8 mei 2016

Het Wehls Collectief bestaat uit schilders en beeldhouwers.

Deze expositie in galerie Orso d’Oro in Wehl laat werken zien van 3 leden van het Wehls Collectief.

Jacobus Bakkers toont beelden. Jacobus heeft gewoond en gewerkt in Afrika. In zijn werk is de inspiratie door Afrikaanse kunst goed te zien. De beelden zijn gehouwen uit diverse steensoorten.

jacobusbakkers

Willem Luesink en Aart Mudde tonen schilderijen van het Achterhoekse landschap. Alle werken zijn “plein air” geschilderd. Sfeer, licht en weer zetten hierbij de toon.

Willem Luesink

willemluesink

Aart Mudde

aartmudde

————————————————————————————————————–

14 februari t/m 20 maart 2016

                                                    SJOERDJE KOSTER

De expositie was getiteld BUITEN en de opening was op 14 februari van
16.00 tot 19.00 uur.

Haar schilderijen zijn zeer divers. Ze beschrijft het zelf als abstract/figuratief, de thema’s hebben  altijd iets organisch. Zo zijn er series schilderijen van o.a.  mensen, bomen, landschappen en fantasiedieren….. De onderwerpen komen bijna altijd vanuit de fantasie, maar soms is een vakantie een aanleiding voor een nieuwe serie. Haar kleurenpallet is heel eigenzinnig. Ze gebruikt de primaire kleuren nooit zo uit de tube. Soms probeert ze dat wel eens, maar zegt ze zelf:
“ uiteindelijk wordt het toch weer gewoon, mijn kleur ”.
IMG_3434De eerste 25 jaar van haar leven heeft ze veel tijd besteed aan tekenen, schilderen en creatieve handenarbeid en daarin ook de nodige cursussen gevolgd. Daarna is deze vorm van creativiteit voor lange tijd op de achtergrond geraakt. Nu schildert ze alweer jaren en gaat met veel plezier elke week naar de Gruitpoort in Doetinchem, waar ze les heeft bij Jos Klaver. Ze vindt het fijn om daar haar eigen gang te gaan en toch van de docent en de medecursisten feedback te krijgen.

De schilderijen zijn bijna altijd acryl op doek, maar soms op paneel. Een enkele keer worden er andere materialen bij gebruikt zoals karton, stoffen, knopen.

Zie ook www.sjoerdjekoster.nl

En samen met SJoerdje liet ook Mirjam Welling weer haar sieraden zien met werk van een aantal van haar cursisten.

Sieraad Henriette

2015

Op 13 december begon nog een bijzondere expositie.
Ik heb namelijk begin dit jaar een fotocursus gevolgd bij Hermien Jansen in Wehl. Bijzonder leerzaam en ik kan hem U van harte aanbevelen.
Het idee ontstond om een selectie van mijn mooiste foto’s en die van andere cursisten te exposeren in Orso d’Oro. Het werd een leuke expositie met een grote variatie aan onderwerpen. Een goede gelegenheid om eens te zien wat een paar dorpsgenoten zoal voor de lens gekregen heeft.
De expositie duurde t/m 10 januari 2016.
IMG_2928Rome, luchthaven Fiumicino (Theo Belt)

Ale

SCHILDERIJEN

13 SEPTEMBER (OPENING OM 16.00 UUR) T/M 25 OKTOBER 2015

Iedere schilder kent het : een wit doek en een plan …….. Maar dan…..

Tussen dat witte doek en het uiteindelijke werk zit niet alleen veel tijd, maar ook vaardigheid, kritisch kijken, veranderen. Opnieuw, nog een laag, nee, het moet toch anders en opnieuw en toch nog even…. Tenminste als je Albert Pol/Ale heet. Want dan ben je niet snel tevreden, dan ga je door en nog verder. Passie heet dat.

Zo groeit een schilderij van het witte vlak tot een dierbare ‘vriend‘ aan de wand.

Pol’s  (Twello 1947) werk draagt steeds een eigen stempel. Een ‘Pol’ is herkenbaar als een echte ‘Pol’. Zijn schilderijen hebben zowel een eigen handschrift als een eigen kleurenpalet.

Het doorwerkte van zijn schilderijen illustreren het enthousiasme waarmee hij schildert. Ook probeert hij steeds wat nieuws uit en doet dat met lef en toewijding. Je voelt dat er steeds ontwikkeling is, niets een definitief ‘kunstje’ Dat maakt zijn werk steeds boeiend om naar te kijken.

Ik wens u veel genoegen bij de expositie van het meest recente werk van Ale Pol in galerie Orso d’Oro in Wehl.

IMG_5130-3

2 AUGUSTUS (OPENING OM 16.00 UUR) T/M 6 SEPTEMBER

CONTRASTEN

                         EEN EXPOSITIE VAN MIRJAM WELLING EN MARC VEENHUIS                       

Als sinds haar jeugd is Mirjam Welling bezig met creatief vormgeven. De laatste jaren heeft ze zich ontwikkeld als ontwerper van sieraden. In het begin vooral met het maken van sieraden van polymeer-klei. Na een cursus edelsmeden kwamen hier ook sieraden van diverse soorten metaal bij. In 2010 heeft ze haar bedrijf Mirquise Sieraden opgericht.

Mirjam heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld door te experimenteren met diverse technieken en materialen. Zo worden zilver, titanium, koper en andere metalen toegepast waaraan kleurrijke polymeerklei, horlogeonderdelen, textiel of glas zijn toegevoegd.

Verdere informatie op de website www.mirquise-sieraden.nl.

Heart Matters - bewerkt

Marc Veenhuis is geboren in Amersfoort en na een lang verblijf in Noord-Oost Groningen neergestreken in de Achterhoek.

Halverwege de jaren ’80 heeft hij een aantal olieverf-schilderijen gemaakt in zwart-wit met veel rotsen, stenen, zuilen etc, thema’s die nog steeds af en toe voorkomen in zijn schilderwerkjes.

Na 1986 is er 25 jaar geen verfstreek van zijn hand verschenen, een lange pauze die tot 2011 duurde. De schilderwerkjes zijn bijna allemaal van het formaat 30 x 30 cm (‘gewoon, omdat dit een praktisch formaat is’) en zijn herkenbaar aan de opvallende kleuren, cirkels en ragfijne streepjes. Ze zijn geschilderd met olieverf of acrylverf.

Verdere informatie op het e-mailadres carnut8@hetnet.nl.

Deutschland

14 JUNI (OPENING OM 16.00 UUR) T/M 26 JULI 2015

MONNIE PAASHUIS EN JAN OPDAM

KLEUR EN VORM

Monnie Paashuis noemt haar aquarellen ”poëzie in kleur en beweging, in ruimte en stilte, in begrenzing en in elkaar overgaan, in kracht en tederheid, in doelgerichtheid, tasten en zwerven. En wat doet de tijd”?

Soms laat Monnie Paashuis zich beperken door opgelegde grenzen van de lijn, soms neemt ze juist de vrijheid zich niet te laten belemmeren door wat de orde van het schilderij lijkt te zijn. In de serie “thuis-komen” speelt de vraag “en waar ben je dan thuis”?

In welke van de lagen in het schilderij? Welke van de werelden heb je je eigen gemaakt en kun je de weg en verbindingen vinden?

De verhalende tekeningen zijn bedoeld als uitnodiging aan de kijker, om het verhaal dat in aanzet is gegeven vanuit de eigen fantasie, achtergrond en behoefte nader in te vullen en af te maken.

Monnie Paashuis exposeerde op vele plekken in Nederland.

_MG_0362

Jan Opdam maakt ruimtelijke objecten en reliëfs. Hij werkt met robuuste, natuurlijke materialen.

Zijn favoriete thema’s zijn engelen, mandorla’s en labyrinten. Het is spannend om te zien hoe het hem lukt om met stevige aardse middelen een spirituele stemming op te roepen. Zijn werken zijn meditatie-objecten. Bij de toeschouwers veroorzaken ze innerlijke bewegelijkheid. Ze vervelen nooit.

Jan Opdam exposeerde van Paramaribo tot Lemselo. Zijn werk bevindt zich in de openbare ruimte, in particuliere collecties en op begraafplaatsen.

IMG_1367.2

14 JUNI (OPENING OM 16.00 UUR) T/M 26 JULI 2015

 

Van 19 april t/m 25 mei 2015

Dubbel-expositie van

Wil Kokelaar en Marjan Rosendahl

De expositie van Wil Kokelaar is genaamd PORTRET

De foto’s van Wil zijn portretten van mensen, geposeerd in de studio en buiten aangetroffen. De taferelen met poppen zijn in scène gezet, waarbij zij zich door diverse schilders heeft laten inspireren.
wilkokelaar.com

Giulia

Marjan Rosendahl geeft haar expositie de titel LICHT

Kijkend naar de geëxposeerde werken van Marjan, valt meteen op dat licht een belangrijke rol speelt. In haar abstract werk heeft zij licht in beeld gebracht, terwijl zij in haar straatbeelden door middel van schaduwwerking laat zien welk effect de verschillende lichtvallen hebben.

MarjanRosendahl

 Beide fotografen exposeren regelmatig, zowel solo als in  groepsverband.

——

Van 1 maart t/m 6 april

ETIEN WIEGGERS

bouwkunst in karton

expo Orso d'Oro 1

Het verleden, het heden en de toekomst: voor mij een oneindig thema, omdat de relatie tussen deze drie een onophoudelijk proces van verandering is. De manier waarop wij in het leven staan, wordt mede bepaald door onze geschiedenis, terwijl de visie op die geschiedenis constant verandert. Om mij heen zie ik allerlei soorten verwijzingen naar het verleden. Wat mij daarbij opvalt is dat juist de populaire cultuur bol staat van de nostalgie. In mode, muziek, media, design en architectuur is het letterlijk te zien, in de politiek voel je een neoconservatieve golf en ook in reclames en de economie zijn er (jeugd)sentimenten in overvloed.

Het beeldend werk dat ik bij Orso d’Oro laat zien, kenmerkt zich door eenzelfde nostalgisch karakter. Het zijn geen huizen en gebouwen die letterlijk bestaan, maar bij elkaar gebrachte delen uit heden en verleden die samen een sfeer oproepen. Mijn interesse in gemaakte of bedachte tradities in combinatie met de jongens-behoefte aan bouwen en het scheppen van een eigen wereld, resulteerde in dit werk. Het is een overlap tussen theatervormgeving, maquettebouw en architectuur en verwijst naar tijden die ik zelf niet heb meegemaakt.

etienwieggers.nl

2014

Robert Simon: mixed media

Anna Bolten: mixed media

Rido Jansen: schilderijen en kunst van diverse materialen

Jacqueline Dessing: sculpturen

Henk Zomer: schilderijen

Tim Besteman: foto’s

Gerbrig Seidel: schilderijen